Автор: Явор Дачков, в. ФилтърМисля, че кандидатурата на Бойко Борисов за

...
Автор: Явор Дачков, в. ФилтърМисля, че кандидатурата на Бойко Борисов за
Коментари Харесай

Хекимян е издигнат, за да загуби. Въпросът е защо?

Автор: Явор Дачков, в.  " Филтър "

Мисля, че кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София е издигната, с цел да е несъмнено, че няма да завоюва. Поне по този начин наподобяват нещата на пръв взор. Може и да бъркам, може в хода на акцията Антон Хекимян да покаже качества на човек, който е квалифициран да ръководи столицата на България, само че в сегашния миг той стои несериозно в качеството му на претендент за кмет. И наподобява лековато на фона на всички останали кандидати.

Идеята, че неговата известност ще завоюва гласоподаватели, а в изборите е по-важно да спечелиш, в сравнение с това, което ще правиш по-късно, също не стои безапелационно. Хекимян не е на екран от години, по-голямата част от хората са го не запомнили, а и не блестеше с особена известност, когато водеше утринния блок на бТВ. Той е познато име единствено за гилдията и политиците, минали през студиото на малкия екран. В този смисъл не е ясно каква външна страна ще притегли, а това ще зависи само от персоналната му харизма, компетентността му по градоустройствените проблеми и представянето в акцията. Мисля, че за първите две изходните му позиции не са изключително положителни. За акцията занапред ще се разбере, само че тя е доста къса.

За всички е явно, че Хекимян е заслон и резултат на други политически сметки, а не истински играч за кмет. За гласоподавателите на ГЕРБ също. Това в допълнение олекотява позицията му.

Неговият главен конкурент Васил Терзиев води с няколко обиколки, тъй като от три месеца прави дейна пропаганда (в нарушаване на закона, сред другото), а се готви за кандидатурата си от началото на годината. Хекимян несъмнено не е претендент, който ще активизира до дъно твърдото ядро на ГЕРБ, който ще би трябвало да преглътне шефът на новините и публицистиката на малкия екран (наречена поради Хекимян “Божков ТВ ”), която от три години води откровена акция против Борисов и ГЕРБ. Ако ГЕРБ в действителност беше демократична партия, както оня ден сподели Бойко Борисов, тя в никакъв случай нямаше да издигне Антон Хекимян. Точно както, в случай че ПП-ДБ беше демократична коалиция и се беше допитала до членовете си, Васил Терзиев в никакъв случай нямаше да бъде техния кандидат за кмет на София.

Само преди седмица нещата изглеждаха по напълно друг метод. ГЕРБ имаше всички шансове да направи немислимото допреди пет месеца - още веднъж да завоюва София. Стартът на Васил Терзиев беше толкоз слаб и неоснователен, неговите проблеми с твърдия електорат на градската десница поради фамилното Държавна сигурност го вкараха в такава писта без излаз, че беше изцяло действително след балотаж претендентът на ГЕРБ да завоюва, тъй като Терзиев съумя да активизира протестна вълна против себе си от страна на гласоподавателите на “Възраждане ” и Българска социалистическа партия. След издигането на Хекимян изобщо не е ясно дали балотажът няма да е сред Терзиев или Ваня Григорова.

Тук ГЕРБ разчита на твърдия си електорат, който подсигурява присъединяване на балотаж, само че при този претендент и най-много метода по който бе повдигнат, тези гласове изобщо не наподобяват сигурни.

Повече изясненост ще получим след първите социологически изследвания след две седмици.

А в този момент на по-интересния въпрос. Защо Борисов постъпи по този начин. Според мен има два вероятни отговора. Първият е, тъй като от прекомерно дълго престояване в политиката и върха, той е скъсал с действителността. Този отговор не е за подценяване, тъй като се случва и на най-големите политици и държавници в международната история.

Вторият вероятен отговор съгласно мен е, че късният Борисов има дълготрайна тактика за оцеляване, която включва разтоварването от власт, а не придобиването на повече власт, както беше при ранния Борисов.

Миналата седмица писах, че на тези избори неуспехът на ПП-ДБ в страната е предупреден. И че победа в София им стига, с цел да го разгласят за победа и да се спасят от разпад. Както и че, в случай че стане кмет, Васил Терзиев ще се трансформира в натурален нов водач на градската десница, която ще оцелява през него. Той от своя страна получава небосвод за огромната политика, за какво не и поста на министър-председател с дребната дясна общественост и огромното американско посолство зад тила си. И в този момент да си дойдем на думата.

Преди две години Херо Мустафа, окрилена от триумфа на Кирил и Асен потегли да заличава Борисов и ГЕРБ от политическата карта на България. Видя им се изхабен и изтъркан след дългогодишно лоялно партньорство, което обаче включваше и някои изневери с Путин. В навечерието на подготвяната от тях война в Украйна, те се пробваха да заложат напълно на нов кон, разчитайки, че “Промяната ” ще се трансформира в най-масовата българска партия с дълготраен небосвод и изпуснаха ГЕРБ на цимента посредством “Магнитски ”. Стигна се даже до ареста на Борисов, само че той се оказа жилест, а неговият електорат предан и крепко стъпил на земята. Същевременно “Промяната ” стартира бързо да губи известност, а ръководството на Кирил и Асен се трансформира незабавно в явна злополука. Тогава

американците пресметнаха, че е по-добре да запазят отслабения Борисов, с цел да не изчезне ГЕРБ и да има евроатлантическо болшинство

и да не се отваря ниша за нови радикални и непридвидими играчи. “Сглобката ” е резултат точно на тази политика и явно работи в техен интерес без никакъв проблем.

Мисля, че в този момент Борисов ползва същата тактичност. За него е по-добре ПП-ДБ да продължат да съществуват омаломощени и подвластни от гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи в Народното събрание, тъй като унищожаването им ще отвори ниша за нови ли остарели играчи с нови искания и главоболия в следващата коалиция. Ясно е, че страната още дълго време ще се ръководи единствено от коалиция. А и Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов към този момент са изцяло опитомени - гледат Пеевски като Бог, а Борисов като патриарх и вършат каквото им се подреди без никакви угризения и капка срам. Те са нещо като Хекимян на политиката (той обслужваше политиците в бТВ, а не правеше вести и настоящи предавания).

За Борисов и ГЕРБ е по-изгодно сглобката да си върви, само че без нарушаване на мъчно постигнатия баланс. Ако ПП-ДБ потънат прекомерно, зависимостта от Пеевски и Движение за права и свободи ще стане по-голяма, а това несъмнено не е по-добрият вид за Бойко Борисов. За да го избегне ще би трябвало отново да прибягва до Слави Трифонов и Корнелия Нинова, които ще му скачат по главата с техните си претенции и сюжети, а и такава коалиция би била напълно одиозна, тъй като ще бъде открита. Сегашното в действителност минава за ръководство на “Промяната ” в очите на болшинството от хората и ГЕРБ не инкасира съвсем никакви негативи. Нещата няма да се трансформират и в случай че Мария Габриел поеме ротацията, тъй като никой няма да забележи, че Николай Денков е пуснал дълга коса и е свалил очилата.

Извън това - проблемите с ръководството на София, основани от ГЕРБ и градската десница (ДБ в последния мандат управляват града наедно с Фандъкова и през районни кметове и през прикрито лоби в самата община) са толкоз огромни, че всеки нов кмет единствено ще потъва в първите две години.

Победата в София е значима, тъй като е алегорична, само че за ГЕРБ, в случай че овладеят по-голямата част от страната, както се обрисува, няма да е на живот и гибел, както ще е за ПП-ДБ. Борисов ще се окопае в локалната власт и ще продължи да върти с Пеевски централната. Всичко това е добре пристигнало и за американското посолство, което няма да се чуди по какъв начин да сглобява ново евроатлантическо болшинство, което да назовава провалянето на Украйна победа и да продължава да обслужва американския стратегически интерес, който към този момент ще “възстановява ” (по-точната дума е плячкосва) това, което е останало като територия след Зеленски, вместо да се пробва да завладява Крим и Донбас и да събаря Путин.

Всичко това е догадка и опит за логическо осмисляне на българския политически парадокс. Може нищо от това да не е правилно, а нещата да се свеждат до най-банална нелепост и грубост, недомисленост, недоизпипаност, несръчност и всичко, което проличава по българските улици и тротоари, както и съвсем по цялата материална обществена просвета. Да не разтварям приказка за другата.

А, в случай че ме питате къде е София и къде е България в тези политически сметки и игри, ще отговоря самоуверено - на никое място.

---------------

P.S. 

Чета и чувам от през вчерашния ден залп по Хекимян и огромни систематизирания (за края на журналистиката) в медиите, спонсорирани от " Америка за България " и ненаписали в никакъв случай, в никакъв случай, в никакъв случай нито една сериозна дума за " Продължаваме промяната " и Демократична България - т.е. медиите на тези две партии. Струва ми се, че изполват случая, с цел да отместят фокуса от казуса, който е техен. Да си го кажем отново:

От две-три години бТВ работи намерено за " Продължаваме промяната " и " Демократична България " и е нещо като частна пиар организация на Кирил Петков и Асен Василев. Има и забавен подробност - от две години бТВ стартира и Борис Бонев без безусловно никаква осведомителна причина и се занимава напълно преднамерено в новините с проблеми на Софийската община. Това бТВ не прави с други общини, нито демонстрира разнообразни гледни точки за София, с изключение на тази на Бонев. Проблемът с публицистиката в нея е, че няма жулналистика, а най-откровено обслужване на " Промяната " и Демократична България. Точно такова, каквото беше по времето на ГЕРБ.

С учудване чета възмутени мнения на сътрудници, които имат персонално присъединяване за издигането на Бойко Борисов като паметна фигура от 2001-а година нататък, точно през екрана на бТВ, както и на борци за свободата на словото, които не са написали нито една сериозна дума за Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев или създали най-малко едно следствие за техните далавери (аз се сещам най-малко за 10 фрапиращи такива)

Днес бТВ е телевизия на ПП-ДБ и е такава от две-три години.

Ако с Антон Хекимян има някакъв проблем, той е от старомодния вид на моята младост - по какъв начин може Гиби Искренов от " Левски " да отиде да играе в ЦСКА. " Как може до през вчерашния ден Хекимян да е наш (на " Промяната " ), а в този момент да отива при Бойко ".

Освен това измежду оплаквачите на публицистиката виждам хора, които си разчистват персонални сметки с Хекимян, опаковани като грижа за свободата на словото, което не стои добре.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР